Rudla štrudla: Štrudelj z edinstveno sestavino smo spekli kar v studiu!
Da je dogajanje na Aktualu res vsak dan pestro sta ponovno dokazal Rudi in Tamara, ki sta v petek kar v etru spekla res “edinstveni štrudelj”.
Ponosna kuharja Tamara in Rudi. Foto: Radio Aktual
“S Tamaro sva v četrtek dobila idejo, da bi naredila odbit štrudelj z imenom RUDLA ŠTRUDLA skupaj s poslušalci. Ker verjameva, da so odbite ideje vedno najboljše in ker so Aktualovci naši najboljši sovoditelji, sva jim prepustila izbiro za glavno sestavino štrudlja “RUDLA ŠTRUDLA”. Sestavina pod nobenim pogojem ni smela biti običajna (jabolka ipd.) ampak čim bolj nora. Poslušalci so podajali različne ideje kot npr. Ajvar, suhe češplje ampak na koncu je zmagal predlog Aktualovca Roka, ki je napisal “za sestavino predlagam pečenico oz neko klobaso glede na Rudijeve korenine”,” je dejal Rudi.
V petek sta tako skupaj s prijatelji iz Burek Olimpije premierno in v živo ustvarila kulinarično umetnino, ki je požela veliko pohval s strani zaposlenih pri Burek Olimpiji in poslušalcih na terenu, ki so imeli prilžnost okusiti Rudlo Štrudlo!
Tisti, ki pa niste imeli priložnosti okusiti Rudijeve in Tamarine mojstrovine, jo lahko spečete sami! Aktualovca sta namreč recept zdaj pripravljena deliti tudi z vami, če pa se odločite za peko nam sporočite, ali so tudi vam všeč nekoliko bolj “unikatni” okusi.
RECEPT: RUDLA ŠTRUDLA
Potrebujemo:
1 kg kislega zelja
700 g krompirja
500 g pečenic
500 g vlečenega testa
2 lovorjeva lista
1 manjšo čebulo
1 žlico paprike v prahu
3 žlice ocvirkov v masti
2 žlici zaseke
Sol in poper po potrebi
Predpriprava:
Krompir olupimo in nasekljamo na koščke cca 1x1cm. Stresemo v osoljeno vrelo vodo in kuhamo cca 15min.
V drugo posodo z osoljeno vrelo vodo damo zelje in lovorjeve liste ter kuhamo cca 15min.
V večji ponvi stopimo mast z ocvirki, ko začne cvrčati, v njej prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Ko porumeni, dodamo mleto papriko in dobro premešamo. Nato dodamo kuhano zelje in krompir in spet premešamo. (Lovorjeve liste odstranimo)
V drugi ponvi v tem času na malo maščobe popečemo pečenico, ki smo jo pred tem olupili in sesekljali na majhne koščke.
Mešanici krompirja in zelja primešamo meso in pustimo, da se vse pripravljeno ohladi na sobno temperaturo.
Priprava:
Pred seboj imamo vso testo na kupu. Zgornji list premažemo z redko mešanico zaseke in tople vode, nato ga obložimo s pripravljeno mešanico na približno centimeter debelo. Vzamemo prva dva lista testa in ju ob straneh zapognemo na širino pekača, nato pričnemo zvijati. Postopek ponavljamo dokler ne zmanjka sestavin. Pripravljene zavitke polagamo v namaščen pekač ali na pekač s peki-papirjem.
Opcijsko lahko zavitke premažemo še z žvrkljanim jajcem.
Pečemo do zlato-rjave barve, cca 25min na 180 stopinj (brez ventilacije).