ECE recept: Hladna poletna juha gaspačo
Hitro pripravljen okusen, osvežilen in zdrav obrok, ki nadvse tekne v vročih poletnih dneh? To je gaspačo – španska juha, ki je pripravljena iz sveže in nepredelane zelenjave ter postrežena hladna.
Hladna poletna juha gaspačo Foto: Maja Zver, Jernej Kitchen
Prepustite se španskemu nadihu in pripravite gaspačo, ki vas bo ohladil in napolnil z energijo, ko je zunaj vroče. ECE recept sta za vas pripravila Maja in Jernej iz Jernej Kitchen.
Priprava: 10 minut
Hlajenje: 15 minut
Čas skupaj: 25 minut
Zahtevnost: 1/5
Sestavine
Za 4 osebe
1 kumara
1 rdeča paprika
1 zelena paprika
4 paradižniki
1 šalotka
1 strok česna
2 žlici belega vinskega kisa
4 žlice oljčnega olja, za juho
¾ žličke soli
¼ žlička popra
1 vejica sveže bazilike
2 vejici peteršilja
1 rezina kruha brez skorje, za krutone
150 g ledu
1 žlica oljčnega olja, za krutone
2 rezini kruha, za krutone
Za postrežbo:
1 žlička sesekljane zelene paprike
1 žlička sesekljane kumare
1 žlička oljčnega olja
Postopek
PRIPRAVA
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na manjše kose. Damo v skledo in začinimo s kisom, oljčnim oljem, soljo in poprom. Premešamo in dodamo še svežo baziliko ter peteršilj.
PREMEŠAMO V JUHO
Prestavimo v blender oziroma mešalnik in dodamo kruh brez skorje ter led. Premešamo v gosto juho, ki jo skozi cedilo prelijemo v skledo. Postavimo v hladilnik za 15 minut ali čez noč.
KRUTONI
Medtem ko juha počiva, pripravimo krutone. Ponev pristavimo na močan ogenj in dodamo oljčno olje. Kruh narežemo na manjše kocke in dodamo v ponev. Pečemo 4-6 minut pri zmernem ognju.
POSTREŽEMO
Juho gazpacho razdelimo med štiri skodelice in postrežemo z domačimi krutoni. Poljubno dodamo še sesekljano papriko, sesekljano kumaro in pokapljamo z oljčnim oljem.
Dober tek!
Bi tudi vi radi pripravljali hrano kot Maja in Jernej? Pripomočke, ki vam bodo olajšali in pohitrili delo, lahko najdete v spletni trgovini ECE shop. Preverite pestro in kakovostno ponudbo malih gospodinjskih aparatov, bele tehnike in vrtnih žarov.